Az
evés mint alapvető fiziológiai szükségletünk, Maslow szükséglet piramisának
legalsó fokán található. Az emberi energiarendszerben gondolkodva a gyökér
csakra szintje, hiszen biztonságunkat alapvetően határozza meg, hogy testünket tudjuk-e
táplálni. Az evés körüli bármilyen zavar tehát mindig a biztonság kérdését
feszegeti. Gyakran kötődik a szülőkkel kapcsolatos problémákhoz, akik szintén a
biztonságunk fő forrásainak tekinthetők – főleg a gyermekkorban –, és a velük
való kapcsolat milyensége szintén összefügg a gyökércsakra egyensúlyával.
A táplálkozás kérdésein való ”kérődzés” az emberiségnek – közöttük is csak a tehetősebbeknek – egy meglehetősen új keletű passziója. Évezredeken keresztül egyszerű volt a probléma: van, vagy nincs mit? A nyugati világban ma már ott tartunk, hogy a túlsúly egyre nagyobb egészségügyi problémává válik, és egyre többen küzdenek táplálékallergiákkal is. Egyre több gondot okoznak a táplálkozási rendellenességek, melyek közül az anorexia halálozási aránya a rákénál is magasabb. Pszichológusok a túlzott evést ugyanolyan szenvedélybetegségnek tartják, mint az alkohol- vagy drogfüggést, és létezik egy egészen újsütetű függőség is, az ortorexia, amikor a delikvens az egészséges életmód, egészséges táplálkozás megszállottjává válik. Ez utóbbiak mély megvetéssel tekintenek a felesleges kilókkal küzdőkre. Egyiküket a közösség fitymálja, a másikat irigyli-elismeri, de ne legyenek illúzióink, mindkettő rombolja az emberi kapcsolatokat és keretekbe szorítja a személyiséget.
A leghosszabb
életű népcsoportok a világban
A
gerontológusokat, és a táplálkozástudomány kutatóit régóta foglalkoztatja,
hogy bizonyos népcsoportok miért élnek tovább, mint mások. Ilyenek például Okinawa
szigetének lakói, a pakisztáni humák, a nepáli serpák, a mexikói otomini
indiánok vagy a kaukázusi abházok. Tanulmányozva életmódjukat és
táplálkozásukat, vannak bizonyos közös jellemzők.
· Keveset esznek, mennyiségben is és energiaértékben is.
·
Kevés húst, finomított szénhidrátot esznek, viszont sok
zöldséget és gyümölcsöt, magokat és inkább teljes kiőrlésű gabonákat.
·
Nagyon tevékenyek, sokat mozognak, idős korukban is.
·
Erősek közösségeik, élénk társasági életet élnek.
|
Ha
a táplálékunk összetétele miatt aggódunk, elég ha a nyugati táplálkozástudomány
alkotta táplálékpiramis szerint állítjuk össze étrendünket, nem hibázunk
nagyot. De táplálkozhatunk a HKO elem-, vagy az ajurvéda dosha rendszere
szerint is. Ehetünk húst, vagy lehetünk vegák, lényeg, hogy figyeljük magunkat,
hogy jót tesz-e a választott étrend. Ne sóvárogjunk, ha ügyelünk is a fő
szabályokra, néha engedélyezzünk magunknak egy kis kilengést.
Sokkal
nagyobb probléma, hogy hiába állítottunk össze egy egészséges és szerethető
étrendet, mégsem tudunk elegendő vitamint, ásványi sót, nyomelemet stb.
bevinni, mert az élelmiszereink beltartalmi értéke évtizedek óta – nem
kismértékben – romlik. A földek kizsigerelése, a szervestrágyázás visszaesése,
a nagyüzemi termelés mind ez irányba hat. Ráadásul a gazdag világ által
elfogyasztott biotermékek nagyobbik része is nagyüzemekben, nagygazdálkodók
birtokain terem, ami a biotermelés filozófiájától már igen messze esik.
Az
emberiség „túlevése” részben azzal magyarázható, hogy úgynevezett „üres”
táplálékokat vagyunk kénytelenek fogyasztani. Másrészt az étel ugyanolyan
pótszerré vált, mint az alkohol vagy a drog.
Ezért
nem olyan egyszerű egy túlsúllyal küzdőnek megfogadni a tanácsot, hogy ne
zabálj annyit!
Sajnos
zabálunk ha jó kedvünk van, ha szomorúak, ha magányosak vagyunk, vagy ha
agyonnyom a stressz. Az étellel pótolni próbálunk valamit, ami hiányzik az
életünkből. Az anya eteti a gyerekét, mert a szeretetét így fejezi ki, a gyerek
pedig eszik, hogy örömet szerezzen anyjának, majd magának. Vannak családok,
ahol minden az evés körül forog. Ilyen szocializáció után ember legyen a
talpán, aki ki tud törni az örökös kajaflashből.
Az
evés körüli komoly problémák megoldása nagyon ritkán sikerül lelki segítség
nélkül. Az életmód váltás – mert hogy arról beszélünk – nem csak pár hét diéta,
és kis futópadozás, hanem egy élethosszig tartó új életprogram, amiben az
önismereti munka is vastagon benne van.
Ha
jógagyakorlatokkal akarjuk megtámogatni az evéssel folytatott harcunkat, akkor tehát
a gyökér csakrához kötődő gyakorlatokkal tehetjük meg leghatékonyabban. Eddzük
a gátat és a hasizmot, ez utóbbi a hasi és a köldök csakrát is erősíti.
Végezzünk sok álló gyakorlatot, mert a láb energetikája is a gyökércsakrához
kötődik. Bármilyen helyzetben végzett egyensúlygyakorlat erősíti belső
egyensúlyunkat is. A légzések közül a váltott orrlyukas légzés maga az
egyensúly, hiszen az ida és pingala áramlásának kiegyenlítésével élénkíti a
szusumna, a fő energiavezetékünk működését. Táncoljunk sokat, ami legtöbbször
kardioedzésnek is jó. Közülük is az archaikus, dobogós, csoszogós,
összekapaszkodós (afrikai, breton, csángó) fajták idézik meg leginkább a föld
energetikáját.
Nagy Anikó Írása
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése