2015. szeptember 27., vasárnap

Amit szívesen hanyagolnék: az oldalra hajlásEgyik tanítóm mondta: „Amit nem szeretsz csinálni, azt kell erőltetni. Persze azt is csináld, amit szeretsz, mert különben elmegy a kedved az egész gyakorlástól.”
Én mindig szófogadó gyerek voltam – no persze ez is hozzátartozik a témához – és azóta sem  hagyom ki az oldalra hajlásokat soha. És még mindig nem szeretem őket, valószínűleg még mindig gondom van azzal, amit kifejeznek. 

 

Amikor oldalra hajlunk, kitérünk az egyensúlyi állapotunkból, elhagyjuk úgymond a nyugalmunkat. Számomra ez két dolgot is kifejez:
Egyrészt el kell hagyni a komfortzónánkat. És ugyan, ki szereti elhagyni a komfortzónáját? Az adrenalin függőkön kívül szinte senki. De persze az övék már egy másik történet. A komfortzóna elhagyására néha szükség van, ugyanúgy, ahogy nyújtásnál el kell menni a határig. Ha soha nem hagyjuk el, nem lépünk előre soha, nem vívjuk meg a megvívandó harcainkat, tocsogunk a megszokott posványban alkalomadtán. Ezért fontos a tanulás és néha a megmérettetés is.
Ugyanakkor, ha kibillenek az egyensúlyomból, elveszik a nyugalom, netán elvesztem a fejem, és eluralkodik rajtam a harag, a düh. Az pedig nem illendő. Társadalmi szinten ömlik ránk az agresszió a médián, a munkakörülményeinken, a lehetőségeinken keresztül, és egyéni életünkben is jobb, ha elfojtjuk, mert környezetünk nem díjazza. A kínaiak a dühöt természetes érzelemnek tekintik, aminek ugyanúgy teret kell engedni, mint más érzelmeinknek. Az egyiket csak úgy tudjuk maga teljességében megélni, ha a másiknak is utat engedünk.
Feldmár András mondja: „Aki szelíd, az jámbor, az aláveti magát. A bosszú vad és forradalmi. A szelídség ártalmatlan, elnyomott, kasztrált.” Szerinte a düh nem bűn, nem aberráció. A düh az intim kapcsolat egyik eszköze és szükségszerű következménye. Megbocsátani is akkor tudunk csak, ha előtte átéltük a dühöt.
 
A kínai orvoslás szerint a fa elem szervei a máj és az epehólyag, melyekre a harag, a frusztráció és a visszafojtott düh gyakorol leginkább hatást. A kínaiak úgy tartják, a dühkitörések gyógyítanak, és jót tesznek az egészségünknek. Az epehólyag meridiánja pedig pontosan az oldalunkon fut a fejünktől a talpunkig. Ha oldalra hajlunk, nyújtjuk, oszlatjuk feszültségeit. A hozzá tartozó makoho gyakorlat (a kínaiak jógája) egy erőteljes oldalra hajlítás, ami ugyanakkor a combunk belső felét, a máj meridiánt is megnyújtja.
Talán, ha még mindig nehezemre esik az oldalra hajlás, van ott még mit feloldani.

  

Nagy Anikó írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése