2020. április 9., csütörtök

Mátrix és korona

Óriási filmrajongó vagyok, úgy vagyok a filmekkel, mint Gombóc Artúr a csokival. Egyik nagy kedvencem a Wachowski nővérek Mátrix trilógiája. Emlékeztek arra a részre, amikor Neo tarkójából kihúzzák a csatlakozót, mely a mátrixhoz kapcsolja, és egy óriási belégzéssel megérkezik a való, de szabad világba? Na, az a szabadság pillanata! Egy hatalmas, akadály nélküli légzés. A Wachowskiak minden filmjének alaptémája a szabadság, és a szolidaritás, amin nincs is mit csodálkozni élettörténetüket ismerve. Ezért szeretem őket annyira. És hogy jön ide a koronavírus? 
Van nekünk a honlapon egy jó kis sorozatunk a kínai gyógyászat öt elem tanáról, most idéznék belőle egy részletet a Fém elemről, melynek szervei a tüdő és a vastagbél. 

„Az ősz a jin ciklus kezdete, eleme a Fém, melynek esszenciája a rend, a szervezettség, a határok beállítása. A Fém értéket ad a Földnek (arany, ezüst), így ez az elem hozza el a személyiség önbecsülését. A Fém kibillenésekor önértékelés helyett kétségbeesetten kompenzálunk: státusszal, pénzzel, hatalommal, birtoklással. De az ősz emlékeztet arra is, hogy learathatjuk, amit vetettünk, illetve, hogy minden tettünknek következménye van. Meghozza a felismerést, hogy mi az, ami nemcsak nekem, de másoknak is jó. Ez az az időszak, amikor többet tanulhatunk magunkról, mint bármikor ezelőtt.” 

Most ugyan tavasz van, de a koronavírus elhozta nekünk a Fém elem problematikáját fizikai és lelki síkon is. Elsősorban a tüdőt támadja, azt a tüdőt, ami már így is sok helyütt a világban nem tud szabadon lélegezni a levegőszennyezettség miatt. A lassú halál ígéretét most egy gyors fenyegetése váltotta fel. De lehet, hogy nemcsak a mocskos levegő fojtogat bennünket, hanem a „mátrix” is, amiben élünk? Amiben egyre kevesebb a fizikai kontaktus, egyre több minden bonyolódik a virtuális tér kirakatában, és a fontossági sorrend első helyén az Én áll? De a kilépés nagyon nehéz, sokan maradunk benne, és jön a kompenzáció: anyagi javak halmozása, egy jó kis pozi, sok-sok utazás, mert megengedhetem. A vírus gyors terjedésének okain gondolkodva eszünkbe kell, hogy jusson: vajon ami nekem jó, másoknak is jó? Kontrollálatlanul, pazarlóan fogyaszthatok, utazhatok, nem gondolva másokra és a jövőre? A gyerekeink és unokáink jövőjére? Ha a Fém elemet rendbe tesszük, akkor rend lesz a légzésünkben – szabadon, tökéletes ritmusban tud áramolni –, rend lesz a környezetünkben, nem lépünk át lelkiismeretfurdalás nélkül sem fizikai sem morális határokat, cselekedeteinkben ott lesz a másokért érzett felelősség. A változtatás, a megszokott rutinok, és főleg a kényelem elengedése nagyon nehéz.

Legegyszerűbb, ha ezt fizikai szinten kezdjük. Végezzünk sok mellkas nyitást, és légzőgyakorlatot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése