2020. április 29., szerda

A sorrend és a relaxáció fontossága

Minden jógatípusnál meg van határozva egy bizonyos sorrend, amely mentén "érdemes" haladnunk. Az  shtanga kötöttsége, a tradíció pedig szabályként fekteti le, hogy mi után mi következzen. Ez nem véletlen! A mosást sem kezdhetjük a teregetéssel! Minden alaposan átgondolt metódus alapján történik, így biztonságos a gyakorlás.  Azért van az, ha véletlenül kimarad egy ászana, már nem térünk rá vissza 3-4 pozíció után. De a legjobb persze, ha egy sem marad ki! 😉🙏Az egyik baratnőm - aki lelkes jógagyakorló is - kérdezte, hogy kell-e a relaxáció a végére?

A válaszom: Kell bizony! 😀A következő példán keresztül szeretném bemutatni:

Humuszt szeretnénk készíteni!

🥙 Rahangolódás - bevásárló listát készítünk

🧘‍♀️ Bemelegítés - bevásárlás

🥙 Gyakorlás - az étel elkészítése

🧘‍♀️ Levezetés - tálalás

🥙 Relaxáció - az étel elfogyasztásaSzóval, ha vmi kimarad, vegyük például a bemelegítés részt - esetünkben a napüdvözleteket -, akkor főzhetünk abból, amink van otthon! Tahini vagy olivaolaj nélkül el tud készülni a humusz? Háát...nem vagyok egy nagy konyhatündér, de szerintem ezek nélkül nem az lesz, amire vágyunk! 😬

Az étel elkészítése résznél rugalmasabbak lehetünk, például lehet félkész elemekkel dolgoznunk. Mondjuk nem sütünk hozzá pitát, hanem zöldségekkel és/vagy pirítóssal tálaljuk. Azaz a gyakorlásunkat is lerövidíthetjük, nem kell minden nap másfél-két órát a jógaszőnyegen tölteni, ahogy a konyhában sem! Sőt, kell is időnként könnyedebb gyakorlást beiktatni.

A levezetés is elhagyható, hiszen tálalás nélkül is el tudjuk fogyasztani az ételt, de a konyhapult mellett állva FALatozni és egy szépen megterített asztalnál ülve egészen más életérzés! Én sosem hagyom el ezt csodálatos és lélekemelő részt.S most lássuk a relaxációt! Az étel elfogyasztása. Nézzünk a képre, gondoljunk a gyönyörűen megterített asztalra, amihez nem nyúlhatunk hozzá! 😲 Igen, az ujjunkat sem dughatjuk bele, nem ér megkóstolni sem, csak a nyálat csorgatni...

Na! Pontosan ilyen, ha kimarad a relaxáció. A munkánk lényege kárbavész. 🤷‍♀️ A relaxáció közben visszabillen a testünk és lelkünk egyensúlya. Fontos elengedések történnek míg "csak fekszünk a hátunkon", és csodálatos pránával (életerővel) töltekezünk közben.

Nagyon-nagyon fontos része a jógagyakorlásnak.De! Van jó hírem. Ez is tanulható, sőt, tanulni is kell. Ellazulni, elengedni, beengedni, kikapcsolni, felemelkedni! A vezetett relaxáció segít abban, hogy minél könnyebben elsajátítsd a módszert, de ha kellemes zenét kapcsolsz, az is hatékony lehet. Teremts alkalmat erre a megpihenésre és töltekezésre! Nem kell itt sem 20-40 perceket feküdni, kezdhetsz 5-6 perccel, az már tökéletes.

Lazíts! 🙏Ételfotó és recept: Lila füge

https://lilafuge.hu/sargaborsohumusz/


#sorrend #relaxáció #egyensúly #elengedés #töltődés #yogabalance #ashtangayoga #yogabudapest #yogaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése